Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

5 tips voor een goede samenwerking tussen professionele zorgverleners en mantelzorg.

5 tips samenwerking zorgverleners en mantelzorg

1. Overleg met elkaar en betrek elkaar.

Nodig mantelzorgers uit voor het zorgoverleg en stel het professionele zorgteam aan de mantelzorgers voor. Professionele zorgverleners kunnen van de mantelzorg leren, zij zijn vaak al langer op een adres aanwezig en hebben meer ervaring met de betreffende cliënt.
 

2. Ga in op wensen van vrijwilligers en stel geen eisen.


Verplaats je in de (potentiële) vrijwilliger. Veel mensen willen wel iets betekenen, maar vinden het lastig om zich voor een langere tijd te binden. Ook willen ze zelf iets te zeggen hebben over het werk dat ze doen. Maak dus het vrijwilligerswerk aantrekkelijk door niet alleen te benoemen wat je vraagt, maar ook wat de vrijwilliger krijgt en welke invloed hij of zij heeft bij het vormgeven van de taak. Bijvoorbeeld: het tijdstip van de inzet en het aantal uren. Vraag mensen wat schikt en leg niet op dat ze iedere vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur beschikbaar moeten zijn.

 

3. Werk in koppels van vrijwilligers.


Werken in koppels heeft verschillende voordelen. Ze dragen gedeelde verantwoordelijkheid, de tijdsinvestering is minder groot en er is meer gelegenheid tot uitwisselen. Je kunt datgene doen wat het best past bij u en uw kwaliteiten en er valt een minder groot gat als er één vrijwilliger uitvalt. Zeker als het gaat om intensieve ondersteuning zoals bij mensen met dementie of hersenletsel.

 

4. Werk samen met collega-organisaties


Sla de handen ,ook regionaal, ineen om samen de werving, matching en begeleiding van vrijwilligers op te pakken. Zo kun je taken met elkaar verdelen. Ga in gesprek met collega-organisaties en verdeel onderling taken. Misschien is de één heel goed in werving en PR en wil de ander meer doen op het vlak van begeleiding. Leer van elkaar over goede aanpakken en deel bijvoorbeeld materiaal.
 

5. Zorg voor duidelijkheid.

Verdeel de taken en maak duidelijk wie wat doet. Rapporteer dit aan elkaar. Bespreek het indien taken tijdelijk worden overgenomen of langdurig door uitbreiding van zorg noodzakelijk geworden.

 

Meer informatie over het ontlasten van mantelzorg klik hier.