Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wat is het effect van Melatonine bij dementie op de nachtrust? 

Melatonine is een lichaamseigen hormoon.  De stof zorgt ervoor dat men slaperig wordt als het donker is.  Het reguleert daarmee het dag – nachtritme. Melatonine bij dementie kan extra genomen worden als middel tegen slapeloosheid. Het heft de oorzaak van de slapeloosheid echter niet op.

De aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat onze hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is. Dit noemen we de biologische klok. De pijnappelklier maakt melatonine aan als de biologische klok dat aangeeft, maar ook als het minder licht wordt om ons heen. Als het donker wordt, maakt de pijnappelklier melatonine aan. Als het licht wordt, stopt de melatonine-aanmaak. De aanmaak is het hoogst tussen middernacht en 4 uur ’s ochtends. Naarmate men ouder wordt maken mensen minder Melatonine aan. Ouderen kunnen soms ook met minder slaap zich toch fit voelen.

Melatonine bij dementie

Melatonine bij dementie 

Melatonine kan helpen met inslapen bij een verstoord dag – nachtritme, bijvoorbeeld veroorzaakt door dementie. Ook wordt het wel toegepast met een jetlag.  Melatonine bij dementie kan bij verkeerd gebruik een averechts effect hebben. Dan heeft het juist slecht slapen en slaperigheid overdag ten gevolg. Melatonine is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek in een lage dosering. Op recept kan Melatonine voorgeschreven worden in een hogere dosering.

Het middel heeft niet onmiddellijk effect, maar wordt enkele uren voordat men wil gaan slapen het beste ingenomen. Melatonine bij dementie kan het beste kortdurend worden gebruikt. Autorijden nadat u Melatonine heeft ingenomen wordt afgeraden.

Niet iedereen ervaart dezelfde slapeloosheid. Sommige mensen kunnen niet goed inslapen, maar zijn ’s ochtends bijna niet wakker te krijgen. Anderen slapen wel direct maar zijn weer veel te vroeg wakker. Ouderen hebben er nogal eens last van dat ze niet kunnen inslapen en ook slecht doorslapen. Het kan ook raadzaam zijn om particuliere nachtzorg in te zetten. Bij particuliere nachtzorg blijft een verpleegkundige of verzorgende slapen en verleent begeleiding in de nacht. De zorgverlener kan de 
Als iemand al enige tijd slecht slaapt kan diegene daar overdag last van krijgen. Dit kan zich uiten in hoofdpijn of slecht functioneren of slaperigheid overdag.

 

Bijwerkingen Melatonine

  • Prikkelbaarheid, nervositeit, rusteloosheid, angstig gevoel, duf gevoel.
  • Slapeloosheid (!), slaperigheid overdag, nachtmerries, te vroeg 's ochtends wakker worden.
  • Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en een draaierig gevoel.
  • Maagdarmklachten
  • Opvliegers
  • Huiduitslag
  • Blaren in de mond of op de tong
  • Spierkramp
  • Tranende ogen
  • Gewichtstoename

 

Nadelig effect 

Omdat Melatonine lichaamseigen is wordt het soms gezien als een minder schadelijk middel dan slaapmedicatie. Het kan echter door een verkeerde dosering of verkeerd genomen tijdstip slapeloosheid veroorzaken.