Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Heupfractuur bij ouderen

Een heupfractuur komt zeer veel voor bij ouderen nadat ze een val hebben gemaakt binnens- of buitenshuis. Een van de eerste zaken die zorgverleners van het Verpleeg Collectief bespreken zodra er thuiszorg wordt verleend is het proberen te voorkomen van valincidenten. Ten eerste wordt er besproken hoe bepaalde situaties die valgevaarlijk zijn veranderd kunnen worden. Een oplossing kan zijn, het installeren van een traplift of het verwijderen van kleden of matten in het huis. Ook het gebruik van een rollator kan worden gestimuleerd of aangeraden.

heupfractuur


Wat is een heupfractuur?

Een heupfractuur komt veel voor na een valincident op latere leeftijd. Door osteoporose of botontkalking kan het bot bij ouderen sneller breken. Osteoporose is een aandoening waarbij er botverlies en een verminderde kwaliteit van bot ontstaat. Bij het ouder worden verminderd de kwaliteit van het kraakbeen. Vaak weten mensen niet dat ze aan osteoporose lijden totdat er een breuk is ontstaan. Tijdens de ziekenhuisopname wordt om die reden vaak een DEXA – scan uitgevoerd, de botdichtheidsmeting.

De leeftijd speelt ook een belangrijke rol bij het risico op heupfracturen. Ouderen hebben vaak een verminderd evenwicht, minder spierkracht en een verminderde reactiesnelheid waardoor mensen sneller vallen.  

Andere oorzaken van heupfracturen kunnen zijn: een slechte voedingstoestand (te weinig calcium), te weinig bewegen en een hoge alcohol- en/ of  tabak consumptie 


Symptomen heupfractuur

Indien iemand na een val een heup heeft gebroken kenmerkt dit zich vaak doordat de oudere niet meer kan staan op het been vanwege de pijn. Deze pijn houdt vaak langer aan, wat een teken is dat er meer aan de hand is. Het been van de kant waar de heup is aangedaan kan wat verkort zijn en soms ligt de voet wat naar buiten gedraaid.

 

Heupfractuur – operatie

Meestal is er geen sprake van een direct levensbedreigende situatie, maar wordt een operatie wel met spoed uitgevoerd. De reden hiervan is het verminderen van pijn. Een heupfractuur kan enkel worden geconstateerd door de symptomen te bekijken en het maken van een röntgenfoto.  

In sommige gevallen wordt er niet geopereerd. Het kan voorkomen dat de breuk minimaal is en dat er geen tot weinig verplaatsing heeft opgetreden. Daarnaast komt het ook wel eens voor dat mensen die nog maar een korte levensverwachting hebben niet geopereerd kunnen of willen worden. Er wordt dan teveel gevreesd voor complicaties na de operatie of de effecten van een narcose op hoge leeftijd.

 

Revalidatie na een heupfractuur

De herstelperiode na een gebroken heup kan wel tot een jaar duren. Het is afhankelijk van de verdere gezondheid wanneer de oudere weer hersteld is. Het kan voorkomen dat het lopen zich niet geheel meer hersteld als voorheen. Revalideren door middel van fysiotherapeutische oefeningen is erg belangrijk.

Factoren als dementie, waardoor de oudere het letsel zelf vergeet, kan het herstel bemoeilijken. Vaak wordt er na een operatie geadviseerd het lopen zo snel mogelijk weer te proberen om verslapping van de spieren zoveel mogelijk tegen te gaan.

Indien ouderen ervoor kiezen om thuis te revalideren is dat mogelijk met de intensieve thuiszorg van het Verpleeg Collectief. Ouderen hoeven dan niet tijdelijk te worden opgenomen in een revalidatie kliniek maar kunnen thuis revalideren. Fysiotherapeutische oefeningen kunnen worden gedaan samen met de particuliere verzorgende of verpleegkundige. De particuliere revalidatie zorg kan worden verleend in diensten van 12 uur en 24 uurzorg thuis.