Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Blaasontsteking verwardheid

Blaasontsteking verwardheid; Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen. De urinewegen bestaan uit de plasbuis, de blaas en de urineleiders. De urineleiders verbinden de nieren met de blaas. De urine verlaat het lichaam via de plasbuis. Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door bacteriën. Meestal zijn dit bacteriën uit de darmen. Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas komen. Ouderen hebben lang niet altijd last van een urineweginfectie. Bij ouderen met dementie is de diagnose lastig te stellen zonder controle van de urine. Vaak kunnen ouderen met dementie niet aangeven wat de klachten zijn. Alert zijn op de symptomen is dan erg belangrijk.  

blaasontsteking verwardheid
Symptomen blaasontsteking verwardheid

De symptomen van een blaasontsteking zijn divers, maar veel voorkomend is pijn bij het plassen. Vaak is er spake van 1 of meerdere klachten.

  • pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen
  • pijn in de onderbuik
  • geconcentreerde, ruikende urine
  • regelmatig kleine beetjes plassen
  • urine niet meer op kunnen houden
  • pusafscheiding uit de plasbuis
  • koorts of koude rillingen
  • ernstige verwardheid of sufheid


Meten of er sprake is van koorts is daarom erg belangrijk. Een blaasontsteking kan ook lijden tot ernstige verwardheid of sufheid. Een delier ontstaat plotseling en is wisselend over de dag. Een gevolg kan zijn dat men 's nachts niet slaapt waardoor de verwardheid toeneemt. 

 

Blaasontsteking verwardheid dementie

Een delier is een toestand van verwardheid, die in korte tijd ontstaat. Het uit zich in psychische verschijnselen en gedragsveranderingen. Ineens is een oudere erg  onrustig, wantrouwig of verdrietig. Ouderen kunnen ook dingen gaan zien die er niet zijn er erg onrustig worden van deze hallucinaties. 

Een delier kan enkele uren, maar ook dagen duren. De verschijnselen kunnen in de loop van de dag erg wisselen. Ze kunnen tegelijk aanwezig te zijn, maar dat hoeft niet. Soms is er overdag niet zo veel van te merken. In de avond en nacht zie je dat de verschijnselen meestal erger worden.

 

Antibiotica Blaasontsteking verwardheid 

Is er een vermoeden van een blaasontsteking, dan kun je naar de huisarts gaan. De huisarts zal een urinetest doen om te bepalen of er sprake is van een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking zal de huisarts meestal een antibioticakuur voorschrijven.

Daarnaast zijn er nog diverse tips die je helpen van je blaasontsteking af te komen. Voorkomen kan door veel te drinken (water, kruidenthee, of cranberry sap) en op tijd gaan plassen. Goede hygiene is ook belangrijk. Cranberry tabletten dagelijks nemen kan de blaas beter wapenen tegen een blaasontsteking.