Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

ziekte van Parkinson, hulp van verpleegkundige

Top 10 aandachtspunten voor zorgverleners; ziekte van Parkinson

Natuurlijk is iedere individuele client die lijdt aan de ziekte van Parkinson anders. De progressie van de ziekte kan ook sterk uiteenlopen. Desondanks zijn er 10 aandachtspunten die zorgverleners kunnen helpen in het verlenen van de beste zorg voor hun clienten die lijden aan de ziekte van Parkinson. 

Hieronder volgen de 10 aandachtspunten:

  • Medicatie; het functioneren van de client is er afhankelijk van de tijden waarop de medicatie wordt genomen. Biedt medicatie aan op gezette tijden en niet samen met eitwitrijke voeding. Let bij medicatie op bijwerkingen als overbeweegelijkheid, hallucinaties en slaperigheid of sufheid. Wanneer iemand voortdurend traag en stijf is kan de dosering te laag zijn. 
     
  • Wisselend functioneren; clienten die lijden aan de ziekte van Parkinson kunnen van dag tot dag of zelfs van uur tot uur wisselen in vermogen tot zelfzorg. dit geldt voor mobiliteit, spreken, denken en stemming. 
     
  • Traagheid bij bewegen; bewegingen zijn niet meer vanzelfsprekend maar vergen bewustzijn van deze bewegingen. Soms kan het aanleren van een andere beweging of het uitvoeren van een beweging op een andere manier helpen. zo kan iemand die net doet of hij schaatst soms beter vooruit komen dan wanneer hij / zij probeert te lopen. Fietsen gaat soms ook beter dan lopen. 
     
  • Traagheid in communicatie; ook het communiceren werkt vertraagd en gaat de ene keer beter dan de andere. 
     
  • Cognitieve stoornissen en psychische klachten; Geheugenproblemen, problemen om de aandacht te behouden en moeite met het plannen kunnen allemaal symptomen zijn van de ziekte van Parkinson. 
     
  • Stemmingsproblemen; de stemming kan erg wisselend zijn. Depressieve klachten komen erg veel voor. 
     
  • Acceptatie en verwerkingsproblemen; veel clienten die lijden aan de ziekte van Parkinson hebben moeite met de acceptatie van de ziekte en de achteruitgang van het functioneren. Ook de betreffende partner kan moeite
    hebben met de achteruitgang van de naaste. 
     
  • Slikken / kauwen; het eten en drinken kan bemoeilijkt worden door slikproblemen. 
     
  • Andere problemen die kunnen voorkomen zijn; slikproblemen, slaapproblemen, obstipatie, speekselverlies, bloeddrukdaling bij staan en bij pijn. 
     
  • Complicaties; er is een verhoogd risico op decubitus, blaasontsteking, longontsteking en vallen. 

 

De totale coordinatie van de zorg is hierbij belangrijk, ook kan de specialisatie van een Parkinson verpleegkundige worden ingeschakeld om de zorg op individuele basis af te stemmen.