Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

sundowning bij dementie    Sundowning

Sundowning komt voor bij dementie, waaronder bij de ziekte van Alzheimer.  Het staat ook bekend als 'late-day confusion'. Bij mensen die lijden aan dementie,  kan hun verwarring en agitatie erger worden in de late namiddag en avond.

Sundowning komt het meest voor bij mensen met een gematigde tot gevorderde dementie.

 

8 tips om de nadelige effecten van sundowning te voorkomen of reduceren.

 

Zorg voor structuur

Dementie kan het moeilijk maken om nieuwe routines te ontwikkelen en te onthouden. Uw naaste die lijdt aan dementie kan met stress, verwarring of woede reageren op onbekende plekken en dingen. Deze gevoelens kunnen een grotere rol gaan spelen vanaf de late na middag. Probeer om de naaste zoveel mogelijk vaste structuur en een dagritme te bieden. Probeer wijzigingen in deze routine te voorkomen. Als u veranderingen wilt aanbrengen, probeer dan hun routine geleidelijk en zo weinig mogelijk aan te passen.

 

Verlicht

Veranderingen in het biologische ritme van uw naaste- de slaap - waak cyclus kan sundowning, onrust ten gevolge hebben. Het aanpassen van het licht in huis kan helpen om hun symptomen te verminderen. Volgens een onderzoek kan licht therapie verwarring bij mensen met dementie verminderen. U kunt proberen de lichten te verhelderen wanneer uw naast zich verward voelt of elke ochtend een waaklicht gebruiken. U kunt de oriëntatie ook proberen te verbeteren door het goed in het zicht plaatsen van een kalander of analoge klok. 

 

Actief houden

Veel mensen die last hebben van sundowning, hebben moeite om 's nachts te slapen. Op zijn beurt is vermoeidheid een gemeenschappelijke trigger van onrust en verwardheid. Dit kan een vicieuze cyclus creëren. Te veel inactiviteit kan het moeilijker maken voor uw naaste om in slaap te vallen. Om een ​​goede nachtrust te bevorderen, helpt het om tijdens de dag actief te blijven. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het park samen of maak een beetje ruimte om te dansen. Dit kan helpen om hun slaapkwaliteit te verbeteren en hun sundowning te verminderen. Het kan hen ook helpen om een ​​betere lichamelijke gezondheid te krijgen.

 

Eetpatronen aanpassen

Het aanpassen van de eetpatronen van uw naaste kan ook helpen bij het verminderen van hun Sundowning. Grote maaltijden kunnen hun agitatie verhogen en kunnen ze 's nachts ophouden, vooral als ze cafeïne of alcohol verbruiken. Moedig je naaste aan om die stoffen te vermijden of om ze te genieten voor lunch in plaats van tijdens het diner. Het beperken van hun avondvoedsel-inname tot een stevige snack of lichte maaltijd kan hen helpen om zich comfortabeler te voelen en rustiger te slapen 's nachts.

 

Zorg voor zo min mogelijk stress

Probeer je naaste te helpen rustig te blijven in de avonduren. Moedig hen aan om eenvoudige activiteiten die niet te uitdagend of angstaanjagend zijn te ondernemen. Frustratie en stress kunnen verwarring en prikkelbaarheid veroorzaken.

Als ze gematigde tot een gevorderde dementie hebben, kan het tv kijken of een boek lezen geen rust meer geven. In plaats daarvan, is het te overwegen om zachte muziek te spelen om een ​​rustige en stille omgeving te creëren.

 

Zorg voor comfort en herkenning

Denk terug aan de laatste keer dat je ziek was. Het is mogelijk dat je je omringt voelde door gedachten, dingen en mensen die comfortabel voor je waren. Voor iemand met dementie kan de wereld een enge plek worden. Comfort en vertrouwdheid kunnen hen helpen om deze moeilijke tijd in het leven aan te kunnen.

Help het leven van je geliefde en thuis te vullen met dingen die ze bevredigend vinden. Als ze verhuizen naar een ziekenhuis of een ​​woonfaciliteit, geef de ruimte aan gekoesterde spullen. Breng bijvoorbeeld hun favoriete deken of familiefoto’s mee naar het nieuwe onderkomen. Dit kan de overgang vergemakkelijken en de symptomen van sundowning verminderen.

 

Observeer het gedrag

Elke persoon heeft verschillende triggers waardoor sundowning ontstaat. Als u de triggers van uw geliefde wilt identificeren, gebruik dan een tijdschrift of smartphone-app om hun dagelijkse activiteiten, omgevingen en gedrag te volgen. Zoek patronen om te leren welke activiteiten of omgevingen hun symptomen lijken te verergeren. Zodra u hun triggers kent, wordt het makkelijker om situaties te vermijden die agitatie en verwarring bevorderen.

 

Denk aan jezelf

Sundowning syndroom kan uitputtend zijn, niet alleen voor je naaste maar ook voor jou. Als verzorger is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Je bent in een betere positie om je geliefde het geduld en de steun te geven die je nodig hebt wanneer je rustig en gezond bent.

Probeer een goed gebalanceerd dieet te eten, regelmatig uit te oefenen en genoeg slaap te krijgen. Vraag andere familieleden of vrienden om tijd door te brengen met uw naaste, zodat u regelmatige pauzes kunt genieten. Ook door de inzet van particuliere thuiszorg kunt u even ontzien worden van het zorgen voor uw naaste.

 

Meer informatie klik hier