Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Slaapmedicatie

Slaapmedicatie wordt door 1 op de 10 Nederlanders gebruikt om te slapen. Een derde daarvan betreft langdurige gebruikers van slaapmiddelen. Medicatie kan gebruikt worden indien men last heeft moeite om in slaap te komen. Ook wanneer er sprake is van onrust of verwardheid vanwege dementie kan slaapmedicatie helpen om het dag – nachtritme zoveel mogelijk aan te houden.
De meest voorgeschreven en gebruikte slaapmedicijnen zijn Temazepam en Oxazepam. Deze medicijnen hebben kalmerende eigenschappen. Deze medicatie kan worden onderverdeeld in in- en doorslapers.

Slaapmedicatie

Slaapmedicatie


Welke werking heeft slaapmedicatie?

Temazepam wordt vooral voorgeschreven aan mensen die moeite hebben met inslapen. De werking is rustgevend, vermindert angstgevoelens, ontspant de spieren en maakt suf. Hij werkt binnen 15 tot 30 minuten na inname en de werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan.

Oxazepam wordt voorgeschreven als men al langere tijd kampt met slaapproblemen. De werking is praktisch hetzelfde als bij temazepam. Echter dit medicijn werkt na 1 uur en kan aanhouden tot 10 uur. Het is daarmee een in – en doorslaper ineen. Spieren ontspannen en angstgevoelens verminderen hierdoor. Het duurt echter wel langer voordat het medicijn uit het lichaam is. Bij ouderen wordt het medicijn beperkt gegeven vanwege het effect op de mobiliteit. Indien valgevaar toeneemt is dit een zeer nadelig bij effect.


Nadelen van slaapmedicatie

  • Andere bijwerkingen kunnen zijn; sufheid, slaperigheid, traagheid en spierzwakte. Geheugenverlies kan optreden en zoals gezegd kan het valgevaar toenemen. Of men overschat zichzelf en neemt risico’s door op te staan die vervelende gevolgen kunnen hebben.
  • Ook heeft het nemen van slaapmedicatie effect op de ‘kwaliteit’ van de slaap. Waardoor concentratieproblemen overdag kunnen optreden. Ook de combinatie van alcohol en medicatie is af te raden. Zorgverleners van het Verpleeg Collectief verlenen nachtzorg; slaapdiensten en waakdiensten in de nacht. Door goede Begeleiding in de nacht is medicatie soms in zijn geheel niet nodig. Mensen die lijden aan dementie en onrustig zijn in de nacht worden terug naar bed begeleid.
  • Daarnaast is medicatie vaak verslavend en verliest het op den duur zijn werking doordat er gewenning ontstaat. Gewenning aan slaapmedicatie kan al na 2 weken ontstaan.
  • Als laatste nadeel neemt u de oorzaak van slapeloosheid niet weg met slaapmedicatie.

Slaapmiddelen kunnen een tijdelijke oplossing bieden, maar op de lange termijn is het raadzamer de onderliggende problemen aan te pakken.