Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

  Zelfstandig zorgverleners

Nieuwe plannen overheid ZZP’er in de zorg

Zelfstandigen in de zorg krijgen minder belastingvoordeel. Het kabinet gaat de zelfstandigenaftrek namelijk stapsgewijs verlagen.  Dit jaar mogen zelfstandigen nog maximaal 7280 euro van hun winst aftrekken.  Met deze maatregel wil het kabinet flexwerk ontmoedigen en het gat tussen zelfstandigen en werknemers met een contract verkleinen.

Daarnaast komt er wellicht meer duidelijkheid over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ( AOV ) voor zelfstandigen in de zorg. Die verplichting is onderdeel van het dit jaar gesloten pensioenakkoord, maar zou nog worden uitgewerkt. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan geen eigen keuze meer.

Voor bedrijven verandert er een en ander op het fiscaal gebied: het kabinet sleutelt aan de vennootschapsbelasting, die bedrijven betalen over hun winst. Die belasting gaat vanaf volgend jaar omlaag voor kleine en middelgrote bedrijven die minder dan 200.000 euro winst maken. Bedrijven met meer dan 200.000 euro winst blijven hetzelfde betalen, hoewel aanvankelijk het plan was dat ook hun belastingtarief naar beneden zou gaan.

Het kabinet verwacht dat de premie voor de basiszorgverzekering 118 euro per maand wordt, ongeveer 3 euro hoger dan nu. Overigens bepaalt uiteindelijk niet het kabinet die premie, maar de zorgverzekeraars. Die kunnen de schatting van het kabinet, die gebaseerd is op de kosten in de zorg, wel als richtlijn gebruiken. Het verplicht eigen risico blijft hetzelfde als nu (385 euro).

Verder gaat er volgend jaar 300 miljoen euro naar de jeugdzorg. Dat maakte het kabinet eerder dit jaar al bekend.

Mensen met een spaarrekening van meer dan 30.000 euro, maar minder dan 440.000 euro gaan vanaf 2022 veel minder of zelfs helemaal geen belasting meer betalen.  Beleggers met meer dan 30.846 euro en mensen die twee of meer huizen bezitten, gaan juist meer betalen.