Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Welke AGB code zzp'er in de zorg

Welke AGB code zzp'er in de zorgWelke AGB code zzp'er in de zorg

Wil jij meer tijd en aandacht kunnen besteden aan jouw cliënten?
Ben je ondernemend en wil je als zelfstandig zorgverlener starten in de particuliere thuiszorg?

Dan heb je een AGB-registratie nodig om verleende zorg te kunnen declareren.

Bij elke registratie hoort een eigen unieke AGB-code. In alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt deze AGB-code gebruikt als identificerende sleutel. De informatie uit het AGB-register is ook de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en clienten. Het is dus belangrijk dat je registratie juist en volledig is. Vektis beheert het AGB-register.


Het AGB register is openbaar en te raadplegen op www.agbcode.nl

Het AGB-register kent drie types zorgaanbieders:

  • Ondernemingen
  • Vestigingen
  • Zorgverleners


Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk voor hun gegevens in het AGB-register. Een actuele registratie van je gegevens in het AGB - register is essentieel.

Voor deelname aan de administratieve processen in de thuiszorg is voor een onderneming en een zorgverlener een unieke AGB - code noodzakelijk. Ook de vestiging(en) waar de zorg wordt verleend staat geregistreerd in het AGB - register.

In het AGB-register is een zorgverlener gerelateerd aan de vestiging(en) en onderneming waar zij werkzaam is. Als zzp’er ben je zelf eigenaar van jouw onderneming.  Als zorgverlener zijn je persoonlijke gegevens en bevoegdheid gekoppeld aan je unieke AGB-code.


Hoe vraag je een AGB code aan?

Persoonlijk AGB code Zelfstandig zorgverlener / particulier verpleegkundige

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig om de door jou geleverde zorg te kunnen declareren. Je kunt de persoonlijke AGB-code alleen aanvragen als je in het bezit bent van een geldige BIG-registratie en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister, zoals V&VN of het KIWA keurmerk. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan welke informatie nodig is in jouw situatie.


De zorgverlener is de persoon die bevoegd is de behandelingen uit te voeren. Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig én een AGB-code voor je onderneming. In het AGB - register worden zorgverleners, ondernemingen en vestigingen gekoppeld. 

De onderneming is de juridische entiteit waar de zorgverlener werkzaam is.

De vestiging is de fysieke locatie (bezoekadres) waar de zorg daadwerkelijk wordt verleend. Vestigingen worden wel geregistreerd, maar hiervoor ontvang je geen AGB-code. 


Om een AGB-code voor je onderneming aan te vragen heb je altijd een registratie in het Handelsregister van de KvK nodig.

BIG registratie 

Voor een groot aantal beroepsgroepen is een actuele BIG-registratie een vereiste bij het aanvragen van een persoonlijke AGB-code: apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, physician assistants, psychotherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Ga naar bigregister.nl om je diploma te registreren en een BIG-registratie aan te vragen bij het CIBG.

Zorgverleners die niet onder de wet BIG vallen moeten geregistreerd zijn in een (kwaliteits)register van een betreffende branche- of beroepsorganisatie. 

 

Aanvragen AGB - code Particuliere thuiszorg ( PGB - zorg ) 

Zorgaanbieders die alleen zorg bieden ten behoeve van PGB-houders, moeten hiervoor een aparte AGB-code aanvragen. Welke AGB code zzp'er in de zorg heb je nodig? 

Indien je als zorgaanbieders voldoet aan de kwalificatie voor verpleegkundige niveau 4 of 5,  kunnen PGB-houders in 2016 een hoger tarief voor je declareren, in vergelijking met andere zorgaanbieders. Om te bepalen of je als een zorgaanbieder recht hebt op dit hogere tarief, dien je als zorgaanbieder geregistreerd te zijn in het AGB-register.

Vektis geeft een persoonlijke AGB-code uit met kwalificatie ‘verpleegkundige niveau 4 PGB’ op basis van een BIG-registratie verpleegkundige. Beschik je daarnaast over een HBO-diploma verpleegkundige, dan krijg je de kwalificatie ‘verpleegkundige niveau 5 PGB’.

Heb je een onderneming met KvK-inschrijving en kom je niet in aanmerking voor een individuele AGB registratie als wijkverpleegkundige, maar verleen je wel zorg voor PGB-houders? 

Een registratie in het AGB - register is dan mogelijk met  een inschrijving in het handelsregister met de juiste SBI-codering zonder individuele AGB registratie als wijkverpleegkundige. Een PGB-houder kan dan voor jou een hoger tarief declareren. Om te bepalen of jij als een zorgaanbieder recht heeft op dit hogere tarief, dien je als zorgaanbieder geregistreerd te zijn in het AGB-register.

Welke AGB code zzp'er in de zorg

De AGB-code wordt alleen uitgegeven op basis van een KvK-inschrijving met een SBI code beginnende met:

86 (gezondheidszorg)

87 (verpleging, verzorging en begeleiding met overnachting)

88 (Maatschappelijke dienstverlening zonder overnachting)