Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Fentanyl pleisters

Fentanyl pleisters

1. Is het plakken van een fentanyl pleisters officieel een voorbehouden handeling?

Het plakken van een fentanyl-pleister is geen voorbehouden verpleegkundige handeling. Patiënten in de thuissituatie kunnen de pleister ook zelf plakken. Denk hierbij wel aan bijwerkingen, risico’s voor intoxicatie en onjuist gebruik.

 

2. In de bijsluiter van de fentanyl pleisters staat dat je ze niet mag knippen. Toch adviseren (huis)artsen dit soms. Mag het nu wel of niet?

Nee. De pleisters zijn niet bedoeld om te knippen. Als je ze knipt, verliezen ze hun werkzaamheid en nauwkeurigheid. De minimale dosering van de fentanyl-pleister is 12 mcg/uur. Ook als een pleister loslaat, mag je deze niet opnieuw vastplakken. Vervang de pleister in dat geval, zodat je weer weet hoeveel medicatie de pleister vanaf dat moment af zal geven.

 

3.  Is het belangrijk om te douchen voor het aanbrengen van een nieuwe pleister? En mag je wel douchen met Tegaderm over de pleister?

Het wordt afgeraden om te douchen met een fentanyl pleisters. De kans is te groot dat deze toch vervroegd losraak. De belangrijkste reden is echter dat door verhoging van de lichaamstemperatuur door douchen, de fentanyl versneld opgenomen kan worden. Bij de pleisters kan die versnelde opname optreden bij zowel centrale als lokale verwarming van de huid. Tegaderm over de pleister voorkomt de versnelde opname door warmte dus niet (centrale opwarming heeft ook effect). Laat de patiënt douchen op de wisseldag, net voordat je de nieuwe pleister wilt gaan plakken.


– Tip: Wees alert op koorts. Bij koorts goed de pijnscore in de gaten houden, en in overleg met de arts de pleister eerder verwisselen (omdat de fentanyl door de hogere temperatuur sneller wordt opgenomen en dus eerder uitgewerkt kan zijn).
– Tip: Gebruik ook geen kruik op de plaats van de pleister en adviseer de patiënt om niet in de hete zon te gaan zitten.

 

4. Moet je fentanyl pleisters steeds op een andere plek plakken?

Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.

 

5. Als je een nieuwe pleister plakt, moet je de oude dan nog even laten zitten?

Nee, je verwijdert de oude en plakt dan de nieuwe op. Omdat elke pleister een reservehoeveelheid fentanyl bevat, zal ook de oude pleister nog fentanyl afgeven terwijl je een nieuwe plakt. Dan bestaat het risico op overdosering. Het duurt ongeveer zes tot twaalf uur voordat de pleister optimaal werkt; dan is een bloedspiegel opgebouwd. Bij het verwijderen van de pleister duurt het ongeveer net zo lang voordat de spiegel weer zakt.

 

Meer informatie over palliatief terminale thuiszorg klik hier