Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Heupfractuur ouderen

Heupfractuur ouderen komt veel voor. Bij elke 10 heupfracturen, is degene die het overkomt in 9 keer 60 jaar of ouder. Bij 90 jaar zal een op de vier vrouwen en een op de acht mannen een heup breken, volgens een studie gedaan door het Centrum voor Ziektecontrole en Preventie.

Heupfractuur ouderen


OORZAAK & RISICO FACTOREN heupfractuur ouderen

Ouderen hebben een groot risico op vallen, wat kan leiden tot heupfracturen. Ze vallen omdat ze hun coördinatie verliezen. Ze hebben moeite met het zicht en ze hebben moeite met hun evenwicht, en ze worden zwak. Plus dat oudere mensen eerder iets breken door osteoporose.

 

De risicofactoren voor het oplopen van een heupfractuur zijn onder andere:

  • Osteoporose: Deze ziekte zorgt ervoor dat botten zwakker worden, waardoor ze meer vatbaar zijn voor een fractuur. In de Verenigde Staten hebben ongeveer 10 miljoen mensen al osteoporose, en 80% van de getroffene zijn vrouwen. In deze populatie kunnen heupfracturen optreden tijdens eenvoudige gewicht dragende activiteiten.
  • Geslacht: Vrouwen verliezen botdichtheid sneller dan mannen door een vermindering van oestrogeengehalte dat na de menopauze begint.
  • Erfelijkheid: Bepaalde bevolkingsgroepen hebben een verhoogd risico op osteoporose.
  • Voeding: Slechte voeding in de kindertijd vergroot het risico op heupfracturen. Eetstoornissen zoals anorexia nervosa en bulimia kunnen schadelijk zijn voor botten.
  • Tabak- en alcoholgebruik: Te veel roken en drinken kan leiden tot botverlies.
  • Geneesmiddelen en mobiliteit: Het nemen van vier of meer medicijnen tegelijkertijd of het nemen van antipsychotica zijn risicofactoren voor het vallen.
  • Interieur: Kruipmatten en elektrische draden zijn gevaarlijk, net als trappen en het ontbreken van grijpers, onstabiele meubels en slechte verlichting.


Medische aandoeningen: De volgende aandoeningen kunnen het risico op heupfracturen verhogen, hetzij door verlies van bot of door het risico op vallen te verhogen: endocriene aandoeningen, zoals type 1 diabetes; gastro-intestinale aandoeningen; reumatoïde stoornissen; langdurige bedrust of onbeweeglijkheid; zenuwstelselstoornissen zoals de ziekte van Parkinson of multiple sclerose; dementie; en depressie.

 

SYMPTOMEN Heupfractuur ouderen

Meestal weet iemand meteen dat hij / zij de heup heeft gebroken, maar niet altijd. Gewoonlijk is er sprake van ernstige pijn in de heup- en lieslocaties en kan de persoon niet lopen. Andere symptomen zijn stijfheid, kneuzingen of ontstekingen in het heupgebied. Het been aan de getroffen kant kan korter zijn dan de andere of naar buiten veranderen. Soms is een heupfractuur minder pijnlijk en wordt het niet meteen ontdekt.

Omdat heupfracturen bij ouderen levensbedreigend kunnen zijn, zorg ervoor dat de persoon meteen naar een ziekenhuis gaat. Chirurgie om de fractuur op te lossen wordt meestal binnen 24 uur gedaan. 

 

Meer informatie over hulp bij revalidatie / tijdelijke zorg thuis bij een heupfractuur klik hier