Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

VerpleegkundigeVerpleegCollectiefvoorgesteld

In deze rubriek

Hart aan het werk in de zorg

zal de komende tijd aandacht zijn voor individuele verpleegkundigen
in de particuliere thuiszorg werkzaam via het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg.

 

 

 

 

Thea Smit, verpleegkundige A en B, docente Verpleegkundige A en wijkverpleegkundige 

Thea Smit heeft in haar lange carriere veel ervaring opgedaan in de (thuis)zorg sinds het behalen van haar eerste diploma in 1971. Thea begon als jongste dochter van een gezin van 8 kinderen aan de in service A- verpleegkundige opleiding in Enschede. “ In die tijd ging je als meisje na de middelbare school of naar de kweekschool of je werd verpleegkundige” Thea koos het laatste.

“ Naast het verlenen van somatische zorg was ik erg geïnteresseerd in de psychische achtergronden van de mens”  “ Ik ben na mijn opleiding tot A – verpleegkundige de B- verpleegkunde opleiding gaan doen in het Radboud UMC te Nijmegen.

” Naast het werken als verpleegkundige ‘aan het bed’ in het ziekenhuis trok het onderwijs haar ook en met de komst van haar eigen kinderen was het werken overdag in plaats van de onregelmatige diensten ook een uitkomst. “ Ik ben toen de docentenopleiding gaan volgen om daarna als docente Verpleegkunde A in Bennekom en Gouda te beginnen. “ Ik gaf les in verpleegkundig recht en rekenen, neurologische verpleegkunde en oncologische verpleegkunde.” “ Ik hielp eindejaars verpleegkundigen neurologie en oncologie met hun scriptie begeleiding. Intensief werk, maar erg leuk om te doen”

Thea verhuisde naar Amersfoort en bleef in eerste instantie lesgeven in het AMC te Amsterdam. “ Ik stond voortdurend in de file en was alleen maar aan het racen tussen privé en werk. Het kwartje viel toen mijn dochter achterin mijn auto zat, ik aan het racen was om haar op tijd weg te brengen voor zwemles en tegen me zei":
 

“ Door jou haal ik nooit mijn zwemdiploma!”

“Ik ben werk dichterbij gaan zoeken en ben vervolgens begonnen als docente Verpleegkunde A in Amersfoort. “

“ Het werk als docente gaf mij steeds minder voldoening. Dit had te maken met de organisatie van de opleiding en het grote verschil tussen Amersfoort en Amsterdam.”

Het leven is wat je gebeurt als je andere plannen maakt. Dit ging ook voor Thea op.
“ Ik kwam iemand tegen die in de thuiszorg werkte. Terug naar de basis dat leek me wel wat, direct contact met cliënten en familie in de directe omgeving bij cliënten thuis”

Thea heeft vervolgens de opleiding Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) tot verpleegkundige in de wijk gevolgd en is gaan werken als wijkverpleegkundige in Leusden en in Soest.
 

“ Het mooie aan het werken in de wijk is dat jij degene bent die moet signaleren en ernaar moet handelen.”


Thea stond ook aan de wieg van de succesvolle thuiszorg organisatie Buurtzorg, als 1 van de eerste zelfsturende teams in Huissen. “We hadden korte lijnen met de cliënt en waren direct bereikbaar.” “ Ik heb het met veel plezier gedaan, maar het was erg intensief, met name de palliatieve zorg”. “ Het is zeer dankbaar werk, maar heeft ook wel zijn impact, het gaat niet om jou als zorgverlener, maar enkel om de cliënt.”

Na deze hectische tijd besloot Thea het plannen, organiseren en indiceren achter zich te laten. Ze begon aan haar verdere loopbaan in de particuliere thuiszorg.
“ Weer terug naar het zorg verlenen aan bed. We verleenden hoofdzakelijk terminale zorg.  Ik heb me toen nog verdiept in het palliatief redeneren; door het stellen van open vragen kun je tot de kern van zaken komen.” “ In de terminale thuiszorg komt het niet alleen neer op het somatisch begeleiden, maar ook op het psychisch begeleiden van cliënt en diens familie.”
“Nadat ik ook op persoonlijk vlak in aanraking kwam met terminale thuiszorg; ik heb mijn schoonzus thuis begeleid, besloot ik dat het misschien weer tijd was voor iets anders. “Het verlenen van terminale thuiszorg is erg mooi om te mogen doen, maar tegelijkertijd ook erg intensief”  Weer toevallig kwam Thea een oud collega tegen van de docentenopleiding. Deze collega werkte al een aantal jaar voor Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg.

Het mooie aan het werk dat Thea nu doet in de particuliere thuiszorg vindt ze de aandacht en zorg die je mensen kunt geven.
 

“Je bouwt echt een band op met mensen. Je kunt je inleven in de situatie, behoefte en gewoontes van de cliënt, maar je bent en blijft te gast bij hen in huis.”

Thea haalt daar veel voldoening uit en wil dat zeker nog een aantal jaren blijven doen.

 

 

 

 

“In de chronische particuliere thuiszorg kan ik echt mijn hart kwijt” 

 

 

Meer informatie over het werken in de particuliere thuiszorg via het Verpleeg Collectief klik hier