Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

heer na beroerte

Ruim twee derde van de Nederlanders herkent de drie meest voorkomende signalen - mond, spraak, arm -  niet. Daardoor wachten Nederlanders vaak te lang met hulp zoeken.

Hersenbeschadiging alleen te beperken door snel handelen

Het onderzoek laat ook zien dat het merendeel van de respondenten (88%) weet dat je 112 moet bellen bij vermoeden. Echter, omdat mensen de signalen niet herkennen, wachten ze vaak te lang met het inschakelen van hulp. In plaats van direct 112 te bellen, belt 1 op de 5 respondenten (afhankelijk van de signalen) eerst de huisarts voor overleg. Door niet direct 112 te bellen, komen slachtoffers gemiddeld pas na 7 uur in het ziekenhuis, terwijl snelle behandeling cruciaal is om hersenbeschadiging te voorkomen. 57% van de deelnemers weet niet dat er een medicijn bestaat dat de bloedtoevoer naar de hersenen herstelt en zo hersenbeschadiging beperkt of voorkomt.

Omvang problematiek in Nederland onderschat

Elke dag worden ongeveer 125 mensen getroffen door een beroerte: zij krijgen een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Eén op de vijf overleeft het niet: dat zijn jaarlijks meer dan 9.000 mensen. Hoe ouder het slachtoffer, hoe groter de kans op overlijden. Op dit moment leven meer dan 175.000 Nederlanders dagelijks met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Verlammingsverschijnselen, problemen met praten of lopen en blijvende karakterverandering komen vaak voor. Een op de drie slachtoffers blijft hulpbehoevend. Dat heeft niet alleen veel impact op het leven van het slachtoffer, maar ook op de naasten. 

Zo herken je het: de drie meestvoorkomende signalen

De meeste mensen hebben problemen met hun mond, spraak of arm.

Hartstischting scheve mond beroerteSignaal 1. Mond (scheef):

Signaal: plotseling een scheeftrekkend gezicht, de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden.

Doen: vraag iemand om zijn of haar tanden te laten zien.

 

Hartstischting verwarde spraak beroerteSignaal 2. Spraak (verward)

Signaal: de persoon spreekt wartaal of komt niet meer uit zijn woorden.

Doen: laat de persoon een zin uitspreken.

 

Hartstischting lamme arm beroerteSignaal 3. Armen (lam)

Signaal: een arm is plotseling verlamd of ineens verdwijnt alle kracht uit die arm.

Doen: laat de persoon beide armen naar voren strekken en de binnenkant van zijn handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.

Andere verschijnselen : 

  • Een been dat plotseling verlamd raakt of waaruit alle kracht verdwijnt.
  • Ineens dubbelzien, blind zijn aan een van de ogen of te maken krijgen met een gehalveerd gezichtsveld.
  • Een plotselinge combinatie van hevige draaiduizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen.
  • Zeer ernstige hoofdpijn die zonder oorzaak ineens opkomt.

Bel direct 112

Zodra je deze signalen bij een ander of jezelf herkent, bel dan direct 112, want snel handelen kan de schade beperken en het risico op overlijden voorkomen. Ook als de verschijnselen snel weer verdwijnen, is het verstandig dit te melden bij de huisarts.

Wat is een beroerte?

Een deel van de hersenen krijgt plotseling geen bloed meer, waardoor uitvalverschijnselen ontstaan. Van alle gevallen is een groot deel (tachtig procent) een herseninfarct en een klein deel (twintig procent) een hersenbloeding. Aan de buitenkant kun je niet zien of het gaat om een afsluiting in een bloedvat (TIA of herseninfarct) of een bloeding. De verschijnselen zijn hetzelfde. Zolang de oorzaak van deze verschijnselen onbekend is, wordt het een beroerte genoemd.

Meer informatie over particuliere zorg na een CVA  klik hier