Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

 

Stress kan worden vertaalt als spanning. Je hebt soms een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Deze spanning zorgt er namelijk voor dat je lichaam klaar is voor actie. Pas wanneer er teveel spanning aanwezig is, leidt dit tot klachten. Vaak wordt dit stress genoemd.

Bij stress maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Je lichaam reageert hierop doordat je hart sneller gaat kloppen en je spieren zich aanspannen. Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je hart en spieren toe en minder naar bijvoorbeeld je spijsverteringskanaal. Op die manier kun je optimaal reageren op het ‘gevaar’. Als het gevaar na een paar minuten nog niet geweken is, maakt je lichaam ook nog cortisol aan, een ander stresshormoon dat je ‘paraat’ houdt.

De effecten zijn normaal gesproken van korte duur, waarna je lichaam even de tijd nodig heeft om zich te herstellen. Als de stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken of een burnout krijgen.

In de eerste paar fases is stress iets positiefs. Het zorgt ervoor dat we actie ondernemen. Houdt de stress echter langer aan, dan kan het lichaam niet meer herstellen. Dit zijn de vijf fases van stress. 

 

Alarm (vechten of vluchten) Fase 1

Het moment dat je stress ervaart krijg je een fysieke reactie. Je schildklier wordt actiever en je lichaam maakt adrenaline aan. Als de stress voortduurt gaat je lichaam stresshormonen aanmaken, je hartslag en bloeddruk gaan omhoog en je korte termijn geheugen verslechtert. Ook kan je last krijgen van gevoelens van angst en depressie. De positieve kant hieraan is dat je alerter bent. Als de oorzaak van de stress voorbij is, verdwijnen ook al je symptomen.

 

Gevechtsmodus Fase 2

In deze fase probeert je lichaam om zo goed mogelijk te blijven functioneren ondanks alle hormonale turbulentie. Je lichaam maakt cortisol aan, ook wel het stresshormoon genoemd. Cortisol zorgt ervoor dat onze pijngrens verlaagt en we de pijn minder voelen. Mensen zeggen harder en verder te kunnen rennen als ze cortisol aanmaken. Dit is echter geen lange termijn oplossing.

 

Herstel Fase 3

In de derde stressfase herstelt het lichaam van de eerder ervaren stress en keren alle functies weer terug naar hun normale waarden. Om te herstellen zul je moeten eten, slapen en rust moeten nemen. Doe je dit niet, dan slaat de stress om in chronische stress.

 

Aanpassing Fase 4

Wie in fase 3 niet naar zijn lichaam luistert, komt in fase 4 terecht. Je lichaam past zich aan aan de nieuwe situatie. Je lichaam voelt dat de stress niet vanzelf weggaat en past zich aan. Dit leidt tot symptomen van alles van weinig energie tot weinig zelfvertrouwen. Je slaapt slecht, komt veel aan, of verliest juist gewicht en je bent slecht in staat met je emoties om te gaan.

 

Uitputting (burn-out) Fase 5

Wie te lang in fase 4 blijft zitten, raakt op een gegeven moment opgebrand. Je lichaam is uitgeput en kan op geen enkele manier meer herstellen. Dan zit je in een burn-out.