Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Ouderen wonen steeds langer thuis met een zwaardere zorgvraag. Daarbij is het risico op een onverwachte opname in het verpleeghuis groter.  Een opname of een tijdelijk verblijf is een ingrijpende gebeurtenis voor ouderen. Bovendien moeten professionals snel handelen en moeten er voldoende plekken beschikbaar zijn.
Hoe kun je een opname waar mogelijk voorkomen en hoe bied je voor en tijdens de opname passende ( thuis) zorg?

Hoe kan een oudere langer prettig thuis wonen, zonder tussenkomst van een onverwachte opname?

 

Werken met een zorgplan

Om goede en tijdige zorg te kunnen bieden, is een anticiperend zorgplan en proactief beleid cruciaal. Zo kan de juiste thuiszorg en ondersteuning worden ingezet en een onverwachte escalatie in de thuissituatie voorkomen. Het Verpleeg Collectief werkt met een verpleegkundige zorgplan, waarbij alle zorgproblemen en zorgdoelen bij aanvang van de zorg worden geïnventariseerd.

Belangrijk is ook contact te onderhouden met de huisarts, casemanager of sociaal wijkteam.

Het tijdig opsporen van ( potentieel ) kwetsbare ouderen, inventariseren van de problematiek en vervolgens proactief beleid is cruciaal. Iedere professional kan vanuit zijn/haar eigen taak hier op inspelen. Bijvoorbeeld een nadere screening bij aanvraag van thuiszorg, of Wmo voorzieningen.

 

Inzet van een Multidisciplinair overleg

Om de inzet van thuiszorg en ondersteuning rondom de cliënt goed af te stemmen is een multidisciplinair overleg (MDO) fundamenteel. Daarin komen de professionals vanuit het medisch en sociaal domein samen om casuïstiek te bespreken. Inzet van nadere zorg kan zo tijdig ingezet worden.

 

Valpreventie

Mobiliteit is een aandachtspunt voor de ouderenzorg. Vallen is een veel voorkomende oorzaak voor een opname of tijdelijk verblijf. Valpreventie kan helpen om ouderen langer thuis te laten wonen. Tijdige aanpassingen van woningen dragen daar ook aan bij. Het opletten op belemmerende factoren van de mobiliteit en het wijzen van de ouderen hierop. Veel voorkomend zijn bijvoorbeeld losse kleden en tapijten waarover men struikelt. De eventueel aanwezige rollator of stok in het huis in het zicht zetten. Het plaatsen van steunen of handgrepen. Daarnaast kan er worden gekeken of iemand nog veilig naar boven kan om daar te slapen of is een traplift of beneden slapen noodzakelijk geworden?

 

Een zorg coördinator; vast aanspreekpunt

Ouderen hebben er moeite mee als veel verschillende (zorg)professionals over de vloer komen. Indien er een zorgvraag is, wordt één professional, mantelzorger (of soms cliënt zelf) contactpersoon. De zorgverlener is verantwoordelijk voor het opstellen van een zorgplan. Dat is ook degene die de schakel is naar de andere professionals door middel van het MDO.

 

Tijdig bepalen van diagnostiek

Om de juiste thuiszorg en ondersteuning te bieden en inschatting te maken van vervolgzorg, is tijdige diagnostiek belangrijk. Dit kan worden ingezet als er signalen zijn. Bijvoorbeeld of er sprake is van dementie, somatische beperkingen of chronische aandoeningen. Op basis van diagnostiek kan een goed vervolgplan worden gemaakt.

 

Alert zijn op veranderingen in gedrag

Huisartsen kunnen tijdig een MMSE test uitvoeren ( Mini-mental state examination ) waarmee getest wordt op mogelijke geheugenproblemen. Ook kan een consult bij een geriater nodig zijn of hulp van de specialist ouderengeneeskunde om de diagnostiek tijdig te doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een (telefonisch) consult. Tijdige inzet van specialist ouderengeneeskunde (SOG) en trajectbegeleiding dementie.

 

Inzet Specialist Ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde werkt in het verpleeghuis, maar kan ook ingezet worden voor de thuissituatie.  De inzet van een specialist ouderengeneeskunde in een vroegtijdig stadium is van toegevoegde waarde. Deze kan kijken naar het totale plaatje, een brede, generalistische blik op de benodigde zorg en ondersteuning in de thuissituatie. Belangrijk hierbij is de informatie die wordt verstrekt door de al aanwezige thuiszorg, deze ziet veranderingen in gedrag door dagelijkse zorgverlening.

 

Inzet van familie / bekenden bij zorg mijdende ouderen

Omgaan met ouderen met dementie is een expertise. Het Verpleeg Collectief werkt met zorgverleners die  gespecialiseerd zijn in ondersteuning voor ouderen met dementie en zeer ervaren zijn hierin. Dit specialisme is van toegevoegde waarde voor zowel de oudere als mantelzorger. Tijdige inzet van zorg en ondersteuning bij ouderen met dementie is daarom belangrijk. Dat geldt ook voor mantelzorgondersteuning, omdat deze in veel gevallen overbelast zijn door de 24 uurszorg voor een naaste.  Zorgmijding komt voor onder ouderen. Het is een onderscheid wanneer een oudere vanuit zelfbeschikking een bewuste keuze maakt voor beperkte of geen zorg en ondersteuning, of dat dit voortkomt uit een ziektebeeld of psychologische oorzaken.

 

Goede overdracht en communicatie

Wanneer een oudere al in beeld is bij een zorgverlener is het belangrijk dat deze zorgverlener meedenkt in de mogelijkheden voor vervolgzorg. Elkaar kennen en snelle schakeling is daarin belangrijk. En bovendien goed op de hoogte zijn van alle ondersteuningsmogelijkheden voor zowel medisch als sociaal domein.

 

Op de hoogte zijn van de mogelijkheden / Persoonsvolgende financiering van de zorg.

Elke zorgvraag is anders, maar ook elke zorgindicatie of financiële situatie is anders. Daarom is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van de financiering voor zorg. Voor een zorgvrager zelf of zijn / haar vertegenwoordigers is het onmogelijk op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden voor zorg. Een zorgprofessional moet dit wel zijn. De zorgmanagers van het Verpleeg Collectief zijn pro – actief en up to date voor wat betreft de huidige wetgeving en financiële mogelijkheden in de zorg thuis. Advies op maat is noodzakelijk voor elke specifieke zorgvrager.

 

 Proactieve inzet van mantelzorgondersteuning

Vaak staat de oudere met zorgvraag centraal en niet de mantelzorger. Terwijl deze juist een belangrijke taak heeft in het ondersteunen van de oudere. Als de mantelzorger wegvalt of overbelast raakt, gaat het niet meer. Het is daarom belangrijk dat alle professionals in medisch en sociaal domein proactief inzetten op mantelzorgondersteuning. De professional moet daarvoor kennis hebben van de verschillende vormen van ondersteuning die dichtbij de oudere mogelijk zijn.

De overgang van zorg vanuit de Zvw naar zorg uit de Wlz is groot. Dit wordt veroorzaakt door een eigen bijdrage van de cliënt en een maximale uren inzet van wijkverpleging. Het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg kan een ( tijdelijke ) oplossing bieden door de inzet van meer zorguren aaneengesloten.