Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Steunkousen aantrekken: Helpsoq winnaar van Zorginnovatie prijs 2022 

Steunkousen aantrekken: Helpsoq heeft met haar hulpmiddel voor het aantrekken van Steunkousen de Zorginnovatie Publiekprijs en Jury prijs gewonnen. 

Veel ouderen die nog thuis wonen maken gebruik van Steunkousen of compressie sokken zoals ze ook wel worden genoemd. Omdat ouderen deze Steunkousen niet zelf kunnen aantrekken komt hier in vele gevallen een thuiszorgverlener voor. Voor zorgverleners is Steunkousen aantrekken een intensieve taak, die voor zorgverleners als ook voor de zorgvrager niet erg prettig is. Steunkousen zijn stakke elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen. Het gebruik van compressiekousen kan tijdelijk zijn of langdurig. Het is echter geen oplossing voor de onderliggende oorzaak, het is een middel om een symptoom te bestrijden. Vaak liggen er hartklachten of vaatproblemen ten grondslag aan het gebruiken van compressiekousen. 

Door het dragen van Steunkousen stimuleert u de bloedcirculatie en zorgt u ervoor dat vocht in de benen sneller kan worden afgevoerd. Het bloed en vocht dat naar de benen zakt kan zo omhoog gestuwd worden. 

Steunkousen aantrekken

Volgens Hulpsoq is de grootste hindernis de hiel die gepasseerd moet worden. De meeste cliënten kunnen dit niet zelf en hebben daarbij hulp nodig. Alle cliënten die mobiel genoeg zijn om een ring om hun voet heen te schuiven, kunnen voortaan hun Steunkousen zonder hulp aantrekken. De HelpSoq maakt gebruik van een elektrische motor om het lastige en zware opspannen van de kous te automatiseren. Daarna hoef je alleen de ring over het been te schuiven, en schuift de Steunkous er moeiteloos vanaf. Er is volgens de makers geen enkele kracht en behendigheid nodig om dit dagelijks te volbrengen. Bovendien “schuift” de kous nooit over het been. Daardoor blijven eventuele wondverbanden, gaasjes en pleisters ongemoeid zitten. Ook worden wondjes aan de benen of gevoelige plekken zo ontzien. 

Steunkousen worden voorgeschreven door de huisarts.  Naast het dragen van Steunkousen zijn er meer maatregelen die u zelf kunt treffen om vocht in de benen te verminderen of spataderen tegen te gaan. 

 

  • Blijf voldoende bewegen

Door voldoende beweging van uw lichaam stimuleert u uw bloedsomloop en voert uw lichaam het vocht gemakkelijker af. Activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn hiervoor erg geschikt. Sporten die kunnen leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) kunt u beter vermijden.
 

  • Leg u benen wat hoger dan de rest van het lichaam

Indien u gaat liggen of zitten, leg dan uw benen dan wat hoger bijvoorbeeld op een (been) kussen. Hierdoor wordt het overtollig vocht uit de benen gemakkelijker afgevoerd.
 

  • Juiste voeding en voldoende water

Door het eten van de juiste voeding (weinig zout omdat zout vocht vasthoudt) en het drinken van voldoende water kan uw lichaam het overtollige vocht beter afvoeren. Gewicht verliezen kan ook helpen, overgewicht kan nadelig zijn voor het afvoeren van het vocht. Gewicht verliezen middels een dieet kan dan helpen. 
 

  • Voetmassage

Het masseren van de voeten kan helpen om het overtollige vocht te verplaatsen en om zo de klachten van uw benen te doen verminderen.
 

  • Neem wisseldouches
    Voor een goede doorbloeding kan het helpen om warm en koud af te wisselen. Een warme en beurtelings koude douche kan de doorbloeding ten goede komen.